Natuurtuin 't Loo

Winter

rozenbottels in de sneeuw

winterperiode

De winter start op de dag met de langste nacht en eindigt op de dag waar de dag en nacht even lang duren. Officieel is dat van 21 december tot 21 maart.

beleef het seizoen

De koudste periode is meestal tussen half januari en half februari. In deze periode heb je de meeste kans op vorst en sneeuw. Voor jezelf een tijd om binnen te zijn, om te leren schilderen of schrijven en te starten met je goede voornemens… Een tijd waarin je plannen kunt maken voor het komende seizoen. Zeker de mensen met een moestuin zijn druk met het op papier vullen van de bedden, het wisselsysteem van de groenten te bepalen en aankopen van zaden. Met de droom van de geweldige oogst komend jaar.

In de winter is de natuur in rust. Een goed moment om al je zintuigen open te zetten, want er is genoeg om buiten te ontdekken. Je ziet een enkele vogel, een kraai, vlaamse gaai of roodborstje. Op zoek naar zaden of water. De bijen vliegen alleen om een mooie relatief warme dag. Nu zijn ze voornamelijk aan het overwinteren in de bijenkasten, genietend van hun honing of suikerwater. Toch kun je ook in de winter heel wat zien en beleven in Natuurtuin ’t Loo in Bergeijk.

In de winter voel je:

een boomstam

Voel eens aan de stam van een boom. Is de schors glad of ruw? Hard of zacht? Is het een
grote of kleine boom? Je kunt aan de stam zien wat voor een boom er staat, ook zonder blaadjes. Dat is soms best moeilijk.

Je kunt met zijn tweetjes een spelletje doen. De een heeft een blinddoek om en de ander leidt je naar een boom. Degene met de blinddoek voelt aan de boom. Daarna een andere boom. Is het dezelfde soort boom of een andere soort?

JeugdIVN

De natuur ontdekken met je kinderen is erg leuk. IVN heeft daarvoor JeugdIVN opgericht. Je kunt op de site van het IVN hier meer over lezen.

In de winter proef je:

prei

Prei is een hele bekende groente die je makkelijk helemaal kunt gebruiken. Wist je dat de worteltjes rauw heel lekker zijn als pikante touch bij een slaatje of in een vinaigrette? Je kunt ze ook frituren wat vooral heel lekker is in een tempurabeslagje.

Seizoensgroenten

Er zijn natuurlijk meer seizoensgroenten: knolselderij, wortelen of kool. Eten volgens de seizoenen betekent dat je groente, fruit en vis eet die in dit seizoen, lokaal geteeld is. Een mooi overzicht voor groente en fruit  met veel recepten vind je op de site van Velt.

De tuingroep in Natuurtuin ’t Loo teelt de groenten en het fruit. De kookgroep kookt zoveel mogelijk met deze biologische producten. Hier leren we van elkaar en laten we anderen het seizoen proeven.

In de winter zie je:

Rozenbottels

Rozenbottels zijn de vruchten van rozen. Ze zitten vol met vitamine C, A, B1 en B2. Vogels
lusten de bottels graag in de winter. Wij kunnen er jam, siroop of thee van maken. Let wel op, van de pitjes wordt jeukpoeder gemaakt. Eet de pitjes niet.

Een recept voor rozenbotteljam vind je op de site van het voedingscentrum.

In de winter hoor je:

de zwarte kraai

De zwarte kraai is helemaal zwart. Kraaien zijn slimmeriken en staan bekend om hun probleemoplossend vermogen en communicatiemogelijkheden. Als je het niet goed met ze voor hebt leren ze andere kraaien hoe ze je kunnen herkennen. De oude nesten van kraaien worden gebruikt door boomvalk, ransuil en torenvalk. Die
bouwen zelf geen nest.

Herken het geluid van een kraai

Op de site van de Vogelbescherming kun je ook nu horen hoe een kraai klinkt. Daar vind je nog veel meer vogels. Kijk maar eens of je de vogels in de tuin kunt herkennen.

In de winter ruik je:

Regen

Ruik eens goed als het net geregend heeft dan ruik je de grond van het bos. Pak eens een hand vol bladeren op en ruik de echte aardegeur. Als je de naalden van een dennenboom wrijft tussen je vingers ruik je een heerlijke frisse geur. Als je een douglasspar vast hebt ruikt het naar citroen. Veel geurende bloemen zijn er niet in de winter, dan is er rust. Maar kijk toch eens naar de hazelaar, gele kornoelje en klimop, die bloeien al heel vroeg in de winter.