Natuurtuin 't Loo

Bijencursus 2017 een groot succes!

Diploma uitreiking cursus imker 2017

In 2017 zijn er wel 22 nieuwe imkers opgeleid in de Natuurtuin ‘t Loo. Alle cursisten hebben het examen met goed gevolg afgelegd. Zij ontvingen hun officiële diploma op 14 december uit handen van Marie van Iersel en Frank Wilmink van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBHV) en Stef Luijten, wethouder van de gemeente Bergeijk.

De imkeropleiding bestond uit 9 theorielessen en 10 praktijklessen. Natuurtuin ‘t Loo leverde cursusruimte voor theorielessen in De Wingerd en voor de praktijklessen stonden 11 bijenkasten klaar in de Bijenhal. Ieder koppel van 2 cursisten verzorgde een bijenvolk gedurende een heel seizoen. De cursus is mede mogelijk geweest door de inzet van de vele vrijwilligers van de Natuurtuin. Het vraagt toch om een stuk voorbereiding en begeleiding.

De cursisten kwamen uit de gehele regio. Ook waren er enkele cursisten uit België en zelfs een cursiste uit Bolivia (zij woont sinds kort in Bergeijk). Een gevarieerd gezelschap, jong en oud, mannen en vrouwen en verschillende nationaliteiten.

Bijen zijn nodig voor de bestuiving van allerlei bloemen en planten. Zonder bijen zou onze wereld een groot probleem hebben. Bijen worden gebruikt als hobby, maar ook om te bestuiven bij fruit- en groentekwekers. Honing is het meest bekende product dat bijen produceren. Propolis en was zijn twee andere producten van de bijen. De honing wordt o.a. in ontmoetingscentrum De Wingerd in de Natuurtuin verkocht. Ook zijn er diverse imkers in Bergeijk die producten aan huis verkopen.

Met het afsluiten van de cursus hebben de toekomstig imkers een eerste stap gezet om zelf bijen te houden. De echte ervaring gaan ze de komende jaren opdoen. Hierbij kunnen ze altijd om een advies en ondersteuning bij een aantal ervaren imkers van onze vereniging terecht.

Jaarlijks organiseert Bijenhoudersvereniging Bergeijk een aantal bijenkijkdagen. Dit is een aanrader voor iedereen die wat meer wil weten over het leven van de honingbij.

2 gedachtes aan “Bijencursus 2017 een groot succes!

 1. Ester van Winkel

  wij zijn geïnteresseerd om ook bijen te gaan houden. Wanneer is een volgende cursus, hoeveel kost die en hoe vaak dienen wij aanwezig te zijn om het bijenvolk te onderhouden?

  Bert en Ester Fransen – van Winkel
  Overpelt

  1. Natuurtuin 't Loo Bericht auteur

   Beste Bert en Ester,

   Leuk te horen dat jullie in bijen houden geïnteresseerd zijn. Imkercursussen starten doorgaans in januari. De kosten verschillen afhankelijk van de cursusinhoud: sommige verenigingen combineren de basiscursus met een bijengezondheidscursus.

   Op dit moment hebben we in Bergeijk geen plannen om een cursus te organiseren. Via deze website kun je zien waar en wanneer er cursussen gegeven worden: https://www.bijenhouders.nl/cursussen/basiscursus#body

   Hoe vaak je ‘in de bijen’ moet werken is afhankelijk van je ervaring en manier van imkeren. Mei en juni zijn de drukste maanden, waarin je soms wekelijks met de bijen bezig bent. Juli en augustus zijn een stuk rustiger. In de winter hoef je maar één keer in het hele getijde naar je bijenkasten toe.

   Ik hoop jullie hiermee voldoende te informeren.

   Met vriendelijke groet,
   Dries Bierens
   Bijenhoudersvereniging Bergeijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de volgende rekensom af. * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.