Natuurtuin 't Loo

Actueel

kennis delen over insecten

Gratis uitje voor het hele gezin op woensdagmiddag 8 november

Duurzaamheidsweek Bergeijk 4 – 11 november 2017

De gemeente Bergeijk staat een hele week in het teken van duurzaamheid met diverse activiteiten. Uiteraard doet Natuurtuin ‘t Loo mee. Jij ook?

Kom op woensdagmiddag 8 november samen met je kinderen naar Natuurtuin ‘t Loo.

Doe mee met onze gratis workshop Biologisch en Vegetarisch koken, en laat je kinderen leren en spelen tijdens de kinderrondleiding. Hiervoor moet je je wel even aanmelden op de website van de gemeente Bergeijk.

Op zaterdag 11 november start om 11.00 de lezing  Bijen houden en biologisch telen. Voor iedereen die kennis wil maken met het biologisch houden van bijen. Aanmelden is niet nodig.

Nieuwe folder

Er is een nieuwe folder over Natuurtuin ’t Loo. Je kunt hem hieronder zien en lezen. Click op de foto voor een grotere versie.

De gedrukte folder ligt in De Wingerd op voorraad en is ook te krijg bij de VVV en diverse campings in de buurt. Weet je ook nog goede locaties om de folder te verspreiden? Help dan mee en haal een paar exemplaren op bij De Wingerd en breng ze weg. Uiteraard is het ook leuk om je familie en vrienden een folder te geven. De folder is gedrukt door Drukkerij Gielen. Tekst, foto’s en opmaak zijn van de hand van de vrijwilligers van de pr-werkgroep.

Voorkant folder 2017
achterkant folder 2017

Over de stijlprijs

De provincie Noord-Brabant organiseert De Brabantse Stijlprijs om de 2 à 3 jaar. Zij gaat hiermee op zoek gaat naar verborgen parels en verrassende plekken op onverwachte locaties in Brabant. Plekken die zijn geboren vanuit een passie van mensen. Alle genomineerde projecten zijn zichtbaar op de kaart op www.debrabantsestijlprijs2017.nl.

Het bestuur ontvangt de nominatie als finalst van de Brabantse Stijlprijs
Het bestuur ontvangt de nominatie als finalst van de Brabantse Stijlprijs, 12 april 2017

De Wingerd finalist voor Brabantse Stijlprijs 2017

Ontmoetingscentrum De Wingerd van Natuurtuin ‘t Loo is één van de vijf finalisten voor de Brabantse Stijlprijs 2017. Eerder behoorde De Wingerd al tot de selectie van 18 genomineerden. Deze werden gekozen uit een totaal van 82 inzendingen uit 45 gemeenten. Na een bezoek aan alle 18 genomineerden koos de jury De Wingerd tot één van de vijf finalisten.

Verrassing
Gedeputeerde Erik van Merrienboer verraste het bestuur van de Natuurtuin in de vroege ochtend van 12 april met het nieuws. “We zijn hartstikke blij met onze finaleplek. Dat is al een hele mooie waardering voor wat we hier met zoveel mensen tot stand hebben gebracht. Maar nu gaan we natuurlijk ook voor de winst”, aldus een verheugde voorzitter Marc Verhoeven. Ook wethouder Mathijs Kuijken reageerde enthousiast. “Natuurtuin ’t Loo is veel meer dan een mooie tuin met een mooi gebouw. Het is echt een plek van de mensen. De manier waarop Ontmoetingscentrum De Wingerd gerealiseerd is, typeert de mentaliteit in Bergeijk. Met elkaar ergens de schouders onder zetten en iets moois maken.”

 

Zie ook het verslag van Omroep Brabant

De jury van De Brabantse Stijlprijs 2017 heeft 18 projecten genomineerd, uit 82 inzendingen van 45 Brabantse gemeenten. Deze projecten gaan door naar de volgende ronde van De Brabantse Stijlprijs 2017.

In maart bezoeken de juryleden alle initiatieven voor een rondleiding en gesprek met betrokkenen. Medio april wordt duidelijk welke drie tot vijf finalisten strijden om de jury- en de publieksprijs.

Bron: Provincie Brabant

De Wingerd op Natuurtuin ‘t Loo genomineerd voor Brabantse Stijlprijs 2017

Hoera! onze Wingerd is genomineerd voor de Brabantse Stijlprijs 2017. Wat een fantastisch bericht voor de vrijwilligers en spontane helpers van buiten, die ruim een jaar hebben gewerkt aan het project. Wat een fantastisch nieuws ook voor de gemeente Bergeijk en voor de sponsoren, die ons hun geld en vertrouwen hebben gegeven. Wat een fantastisch nieuws ook voor architect Jef van den Putte en bouwcoördinator Harrie van Empel die belangeloos zoveel tijd en energie hebben gestoken in de bouw.

Op donderdag 23 maart kwam de jury naar Natuurtuin ‘t Loo om met eigen ogen te zien hoe de Wingerd er in werkelijkheid uit ziet en hoe de natuurtuin functioneert.

Jury Stijlprijs in De Wingerd

100 jaar De Stijl in Bergeijk

Bergeijk staat dit jaar in het teken van 100 jaar De Stijl in Nederland. Met het historisch erfgoed van Rietveld is Bergeijk een belangrijke plek waar een aantal objecten van Rietveld te zien is.

De Stijl

Gerrit Rietveld was in 1917 samen met Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Piet Mondriaan een van de hoofdrolspelers van kunstbeweging De Stijl die zorgden voor vernieuwing in de kunstbeweging. Nieuwe vormgeving en de kleuren rood, geel en blauw zijn een van de belangrijkste kenmerken van deze groep. Op tal van plaatsen in Nederland worden dit jaar erfstukken van deze kunstbeweging onder de aandacht gebracht.

Bergeijk

De gemeente Bergeijk heeft in samenwerking met de Stichting Rietveld & Ruys de kans genomen om Bergeijk met deze prachtige objecten, op de kaart te zetten. Op 1 april a.s. wordt 100 jaar De Stijl in Bergeijk in De Ploeg geopend. De gemeente verwacht dat dit Jaar van De Stijl veel bezoekers naar Bergeijk zullen komen om de Rietveld objecten te komen bezoeken en heeft hiervoor een speciale Rietveld wandeling samengesteld, die bij de VVV te verkrijgen is. De gemeente hoopt natuurlijk dat de bezoekers niet alleen komen voor Rietveld maar ook geïnteresseerd zijn in wat Bergeijk nog meer te bieden heeft, zoals onze mooie natuurtuin.

Stijl in de natuurtuin

Door vrijwilligers van de natuurtuin zijn er leuke ideeën en initiatieven ontstaan om ook in de natuurtuin “Stijlaccenten” te geven. Zo zullen de kolommen van de ingang in De Stijl kleuren worden bekleed, krijgen nestkastjes “Stijlkleuren”, wordt er een bloemenpalet aangelegd gebaseerd op een schilderij van Mondriaan en er zijn nog meer ideeën…! De kleuren van “De Stijl” rood, geel en blauw zal de bezoeker niet ontgaan. Op dit moment wordt er hard gewerkt om dit allemaal te realiseren. Als natuurtuin kunnen we trots zijn dat dit ons met een gezamenlijke inspanning gaat lukken.

atuurtuin Rietveld poortontwerp