Natuurtuin ’t Loo

Vrijwilligers

Natuurtuin ’t Loo bestaat dankzij haar vrijwilligers. Zij werken wekelijks samen aan  de moestuin, de wilde plantentuin of in de bijenhal. Anderen zorgen voor educatie over de natuur en ecologisch leven. De pr-groep zorgt voor communicatiemiddelen en zichtbaarheid. Rondleiders vertellen bezoekers enthousiast over alles wat er te zien en te beleven valt. De kookgroep zorgt voor overheerlijke hapjes en drankjes tijdens evenementen. Het bestuur zorgt voor de algemene organisatie en  de werkgroep Natuurmarkt organiseert het grootste jaarlijkse evenement in Natuurtuin t Loo.

Naast alle mooie resultaten die de vrijwilligers leveren, levert het werken bij de natuurtuin ook persoonlijke voldoening. Het aantrekkelijke van het werken aan de tuin is het buiten zijn, het in overleg met de tuincoördinator ontplooien van eigen initiatief, het samenzijn en werken met anderen, de gezelligheid in de koffiepauze en het zien hoe de tuin steeds aantrekkelijker wordt door de steeds nieuwe projecten. Dat is heel mooi verteld in deze film:

Ook vrijwilliger worden?

Kom vrijblijvend kijken en praten bij Natuurtuin ’t Loo. Je bent van harte welkom!
Neem direct contact op
of

Lees meer over de mogelijkheden voor vrijwilligers

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

{captcha}

Projecten

Geslaagd Uitstapje door de Vrijwilligers van de Natuurtuin.
7 september 2017. Tekst: Kees Beljaars. Foto’s: Franca van Ham

Na een aantal jaren uitstapjes met de fiets in de omgeving van Bergeijk was dit jaar gekozen voor een bestemming wat verder weg. Doel was de Velttuin met het Heerlijck Hopveld in Gemert en het Boerenbondsmuseum daar. De Velttuin viel helaas af (er waren te weinig gidsen en vrijwilligers aanwezig), maar we kregen van hen de goede suggestie om daarvoor in de plaats naar het NEC in Handel te gaan. Er hadden zich gelukkig veel leden aangemeld die over een auto beschikten. Van de 12 aanwezige auto’s hadden we aan zeven genoeg. Met 28 reizigers vertrokken we op donderdag 7 september om 9.00 uur met auto’s en goed weer richting Gemert. Helaas kwam één auto in een file terecht op de randweg Eindhoven, vertraging 40 minuten. In Handel stonden Harrie en zoon René, de twee gidsen, ons al op te wachten voor het Natuur Educatief Centrum De Specht.

Zij zorgden voor lekkere koffie en thee. Henk van Herk, pas jarig geweest, had lekkere zelfgebakken koek meegebracht. De ontvangstruimte De Specht was sfeervol ingericht met mooie nissen met paddenstoelen, een aquarium en mooie posters.
In twee groepen liepen we door een betrekkelijk klein, maar niet minder interessant natuurgebied. Dit gebied en het gebouw waren sinds 1995 ontstaan dankzij Harrie, zijn zoon en vele vrijwilligers. De gidsen vertelden over het ontstaan en de grote biodiversiteit aan dieren en planten die er nu te vinden was. Extra toegevoegd waren talrijke insectenhotels, een vleermuizenkelder, poelen, een prachtige houten brug, handgeschilderde infoborden voor de jeugd, een paar grondwatermeetpunten, een hoge uitkijkpost, ruige begroeiing met ook een prachtige bloemenweide. Kortom , met het verhaal van de gidsen erbij zeer de moeite waard.

Terug in De Specht konden we de meegebrachte zakjes gesmeerde broodjes opeten. Daarna verplaatsing naar het Boerenbondsmuseum in Gemert (een paar kilometer). Ook daar stonden ons twee gidsen op te wachten. Na een diavoorstelling over het ontstaan van het museum met bijgebouwen kregen we een rondleiding door het kleine dorpje : een oude boerderij met daarin een boerenleenbank, weverij, een waterput, bakhuis, klompenmakerij, snoepwinkel, zuivelfabriek, houtzagerij, kinderboerderij, bijenhal met prachtige infokasten (voorbeeld voor ons!), een schoolgebouw enz. Om 15.30 uur verzamelden we ons in het restaurant voor een drankje. Daarna reden we tevreden huiswaarts.
In De Wingerd aangekomen had de kookgroep een heerlijk soepje en een rijk gevuld bordje koude schotel en een heerlijk ‘aangekleed’ ijsje klaarstaan.
De meeste deelnemers konden dankzij het mooie weer buiten eten en wat nabuurten onder het genot van een drankje. Leuke bijkomstigheid was dat een paar vrijwilligers die niet mee konden , naar de Wingerd kwamen om mee te genieten.

Vind je het gezellig om mee te werken aan de Natuurmarkt? Of wil je een keertje meedoen om te kijken of vrijwilligerswerk iets voor jou is? We kunnen je hulp goed gebruiken!

Zondag 25 juni
Op zondag 25 juni a.s. is de Natuurmarkt in Natuurtuin ’t Loo. Vind je het leuk om met mensen om te gaan en er een gezellige dag van te maken? We zoeken vrijwilligers voor het voorbereiden, serveren en verkopen van hapjes en drankjes. En natuurlijk ook na afloop opruimen. We kunnen je hulp gebruiken tussen 10.00 – 19.00 uur. Een gedeelte van de tijd kan natuurlijk ook. De kookgroep is nu al hard bezig maar komt handjes te kort. Je kunt je opgeven bij Ger Burgmans, kookgroep@natuurtuin.org

Maandag 26 juni
Na de Natuurmarkt moet er ook opgeruimd worden. Daarvoor zoeken we hulp tussen 9.00 – 19.00 uur. Een gedeelte van de tijd kan ook. Een rustiger moment waarin je wel contact hebt met andere vrijwilligers van Natuurtuin ’t Loo. Opgeven bij Ellen Burgmans, natuurmarkt@gmail.com

Kinderen planten bomen

Boomfeestdag in Natuurtuin ’t Loo
De stoom kwam er vanaf

22 Maart kwamen 20 leerlingen van groep 8 van de Bernardusschool boomfeestdag vieren in de Natuurtuin. Het was een bijzondere boomfeestdag want het was de 60e keer dat dit gevierd werd. Er werden wilgen geplant en een groot aantal struikjes. Omdat dit in een verdiept gedeelte van de tuin moest gebeuren was het hier een beetje modderig. En, sorry moeders, werden de kinderen hier ook een beetje vies van…en sommige wel erg vies. Lees meer over de boomfeestdagen

Waarachtige Knuppelbrug

maart 2017

Deze week is de knuppelbrug afgerond. De hele winter waren vrijwilligers bezig met schroeven en spijkers om de planken stevig te bevestigen aan de liggers. Ze liepen daarbij grote risico’s op een nat pak en op geplette duimen. Vraag het maar aan Jan Vingerhoets. Zijn duim draagt nog steeds de sporen van een ongelooflijke…  Lees verder>>

Louis, Jan en Ton werken aan de knuppelbrug
Bouw De Wingerd

Bouw De Wingerd

Onze vrijwilligers hebben met hart en ziel een jaar lang gewerkt aan de bouw van de nieuwe Wingerd waar we elke dag van genieten. Bedankt allemaal voor het fantastisch resultaat! Lees meer over de bouw van De Wingerd.

Meer verhalen over de projecten van onze vrijwilligers in nieuwsbrieven.