Natuurtuin ’t Loo

Oogstfeest: genieten en appels persen

Datum wordt nog bekend gemaakt

Het hele jaar heb je hard gewerkt in je tuin en dan komt het najaar en is het tijd om te genieten van de oogst. Daarom vieren wij in Natuurtuin ’t Loo op zaterdag 7 oktober het oogstfeest. Soms is de oogst overvloedig, soms iets minder, zo voel je dat we afhankelijk zijn van moeder natuur.

En ook al heb je dit jaar minder appels, de appelpers staat ook dit jaar weer in onze natuurtuin!

Oogstfeest

Natuurtuin ’t Loo viert het Oogstfeest! Een bezoek is meer dan de moeite waard. Proef lekkere hapjes, drankjes, jam, soep en salades. Alles is biologisch, uit eigen tuin en met liefde gemaakt door onze vrijwilligers. Neem ook wat lekkers mee naar huis, er is allerlei lekkers te koop tegen een klein prijsje. Je kunt ook genieten van een rondwandeling door de tuin, informatie krijgen over bijenvolken en honing proeven. Kortom: laat je verrassen.

Met de appelpers maak je heerlijk sap van appels en peren

Vorig jaar was de komst van de appelpers “Persmobiel Kempenland” naar Natuurtuin ’t Loo een geweldig succes en daarom hebben we hen dit jaar opnieuw uitgenodigd. Ze werken nu onder de nieuwe naam: “Persmobiel Pomdamoor”. Tijdens ons oogstfeest kunt je je appels en peren laten persen tot een heerlijke puur sap zodat je er de hele winter nog van kunt genieten. Terwijl je toekijkt kun je zien hoe het fruit wordt gewassen, geraspt en geperst. Het sap wordt meteen gepasteuriseerd en verpakt in een bag box zodat het tenminste één jaar houdbaar is. En…..wat smaakt er nu  lekkerder dan puur sap van je eigen appels en peren!

De oogst zal dit jaar in sommige streken laag zijn, maar we hopen dat er toch voldoende appels worden verzameld om ook in de winter te kunnen genieten van heerlijk appelsap. Kijk anders eens rond bij de buren of bij familie of je samen tot een mooie hoeveelheid komt. Vanaf 75 kg krijg je je eigen sap mee (zo’n 50 liter), maar als je minder appels hebt kun je ook samen met iemand persen.

Doneren mag ook

Heb je onvoldoende appels of heel veel appels en geen belangstelling om het tot sap te laten persen dan is een donatie van appels en peren aan de Natuurtuin heel welkom. Wij persen het deze dag tot sap en schenken dit in tijdens de vele activiteiten die in Natuurtuin ’t Loo plaatsvinden. Zo help je mee aan het voortbestaan van onze tuin.

Oogstfeest: appels van Jos van den Putte voor de appelpers

Belangrijk om te weten:

  • De appelpers is aanwezig op zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 16.00 uur op het parkeerterrein gelegen vóór Natuurtuin ’t Loo aan de Terlostraat 4 in Bergeijk.
  • Deelname kan vanaf 75 kilo of meer (75 kilo zijn ongeveer 3 wasmanden of 6 á 7 emmers).
  • Wil je je appels of peren laten persen, neem dan contact op met veerle@persmobiel.be (Telefoon: 0032 497 485 461).
  • Om alles in goede banen te leiden krijg je na aanmelding het tijdstip waarop je je oogst kunt brengen en te laten verwerken.
  • Op www.persmobiel.be vind je alle info, ook over de prijzen en de verschillende verpakkingseenheden. Voor kleine hoeveelheden (tussen 75kg en 150kg) wordt een toeslag gevraagd van €0.50, wat neerkomt op €6,- per 5 liter en €5,- per 3 liter.
    Probeer dus zeker samen te leggen met vrienden of familie om tot aan 150 kg te raken.
  • De pakken sap zijn één jaar houdbaar. En eenmaal open nog één maand in de koelkast.
  • Wilt u appels of peren doneren aan Natuurtuin ‘t Loo neem dan contact op met Afke Schoo van VELT Veltbergeijk@gmail.com.
Oogstfeest: De appelpers
Logo Velt

Boekje Lang leve de oogst inkijken of bestellen