Natuurtuin ’t Loo

De Wingerd

De Wingerd

De Wingerd biedt ruimte voor cursussen, lezingen, exposities en heeft diverse voorzieningen zoals een ruime keuken voor groepen, een minder validen toilet en opslag. Energie en verwarming van de Wingerd worden voor een groot deel opgewekt door een slim lucht/warmtepompsysteem en zonnepanelen op het dak van de bijenhal. Een helofytenfilter zuivert het afvalwater van de Wingerd.

 

Gebouwd in 2013/2014 door vrijwilligers

Op 1 april 2013 zijn vrijwilligers gestart om het oude gebouw om te toveren tot een nieuw paviljoen, met hulp van een aantal vakmensen uit de omgeving die zich spontaan hebben aangemeld om mee te helpen. De bouw duurde een jaar. In alle opzichte was het een project waarin het ging om ecologie, om samen leven en samenwerken, niet alleen van de beestjes en de planten, maar veel meer nog van de mensen onder elkaar.

Passanten en bezoekers zagen in 2013 in de natuurtuin een wonderlijk schouwspel. Mannen en vrouwen op het dak bezig leien te timmeren, anderen op de begane grond aan het sjouwen, verven of te zagen. Het leek op een mierenhoop, waarin een buitenstaander niet in staat is de ‘logistics’ herkennen die voor de mieren vanzelfsprekend is. Vanaf 1 april 2013 zijn de vrijwilligers bezig om het oude gebouw om te toveren tot een nieuw paviljoen, met hulp van een aantal vakmensen uit de omgeving die zich spontaan hebben aangemeld om mee te helpen.

Meer over de bouw>

 

Gesponsord door de lokale gemeenschap

Mentale en materiĆ«le steun van de Bergeijkse gemeenschap, de gemeente, donateurs en enthousiaste mensen uit het Bergeijkse bedrijfsleven maken het mogelijk. Het is een nieuw onderkomen voor de werkers van de tuin en voor het werk van de verenigingen die de basis hebben gelegd voor de natuurtuin, VELT, IVN en Bijenhoudersvereniging. De tuin ademt respect voor de natuur en leert zorg voor de toekomst van de aarde. Natuurtuin ’t Loo past daarom helemaal in een groen Bergeijk.