Natuurtuin ’t Loo

Biodiversiteit

De wilde plantentuin

In de middencirkel van de wilde plantentuin staan planten die bijen, hommels, vlinders en andere vliesvleugeligen lokken, in een stralencirkel daaromheen liggen zeven vakken met wilde planten uit verschillende families. Naast hun eigen betekenis in de inheemse fauna fungeren ze als waardplanten voor een grote verscheidenheid aan insecten en leveren ze zaden voor vele soorten inheemse vogels. Deze planten werden van oudsher gebruikt als gezondheidsmiddel, als kleurstoffen of als kruiden in de keuken.

In de aanpalende insectenmuur leidt de grote variatie aan nestgelegenheid voor de insecten bij rondleidingen tot enthousiaste reacties wanneer je dit verschijnsel voor het eerst met eigen ogen kan zien.

De paddenpoel in de tuin is een plek waar amfibieën zoals salamanders, kikkers en padden hun toevlucht zoeken om te paren en hun jongen groot te brengen. Het is een essentiële schakel in de kringloop van de levende wezens in de tuin. In een aantal metamorfoses doorlopen de larven hun groeiproces naar volwassen exemplaren van de soort en stadia van dit proces worden bij een educatieve rondleiding getoond.

Column van Leen Verhoeven
Leen Verhoeven schrijft sinds jaar en dag over wilde planten en haar belevenissen in Natuurtuin ’t Loo. Leen is vrijwilligster vanaf het prille begin en zorgt elke week met hart en ziel voor de wilde plantentuin.
Lees hier haar columns