Natuurtuin 't Loo

22 april 2018: Opening Tuinseizoen met biologische plantjesmarkt en Heel Bergeijk Zaait

Zondag 22 april 2018, 12.00 – 17.00 uur

Natuurtuin ’t Loo, Terlostraat 4, Bergeijk

Ben je al volop aan het zaaien en heb je plantjes over? Wil je zaden ruilen? Koop je liever een paar jonge plantjes van verschillende soorten? Kom dan naar onze Opening van het Tuinseizoen. Natuurtuin ‘t Loo opent ieder jaar het tuinseizoen met de ruil en verkoop van biologische moestuinplanten en kruiden. Er is dan ook volop gelegenheid de tuin te bekijken, een rondleiding te volgen en de bijenhal te bezoeken.

Op deze dag is het ook Landelijke Zaaidag en Earth Day. Bovendien bestaat de VELT-vereniging Eersel/Bergeijk dit jaar 40 jaar. Dat is reden voor de Natuurtuin om op deze dag extra aandacht te besteden aan een gezonde leefomgeving.

Biologische plantjesmarkt

Voor sommige groenten zoals knolselderij en koolrabi is het een hele klus om de planten zelf te kweken. Je zou willen dat je ergens plantjes kunt kopen. Tijdens de Opening van het tuinseizoen verkoopt kwekerij ’t Stekje bij de natuurtuin biologische planten: knolselderij, bleekselderij, courgette, koolrabi, prei, allerlei soorten sla en diverse koolsoorten.

Ruilen volgens de VELT-traditie

Veel moestuinders kweken hun biologische plantjes zelf op. De bedoeling is om in de komende jaren meer planten samen te kweken en te ruilen volgens de oude VELT-traditie. Wie zelf plantjes zaait en er te veel van heeft, kan die meenemen en ruilen met anderen.

Biologische moestuin

Er gaat niets boven gezonde en lekkere groenten uit eigen moestuin. Daarvoor kies je het liefst voor ecologisch tuinieren met biologische zaden en planten. Het wordt immers zo langzamerhand aan iedereen duidelijk welke schadelijke gevolgen chemische groei- en spuitmiddelen kunnen hebben voor mens en natuur.

Heel Bergeijk Zaait
kruiwagen met wilde bloemen
Insecten

Insecten hebben het moeilijk in ons landschap. Natuur, landschap en landbouwers zijn afhankelijk van bijen en andere insecten zoals hommels. Insecten bestuiven planten en bomen en dienen als voedsel voor vogels en kleine zoogdieren.  Daarom is het belangrijk dat we zorgen voor onderdak en voedsel voor bijen en vlinders.

Gratis bloemenzaad voor Bergeijkenaren

Onze vrijwilligers maakten dit jaar voor Bergeijkse kinderen al 240 insectenhotels die we hebben uitgedeeld op de landelijke Boomfeestdag. Nu geven we inwoners van Bergeijk de kans om bloemen te zaaien voor bijen en vlinders. Dat is een cadeautje van VELT Bergeijk/Eersel omdat ze 40 jaar bestaan. We werken samen met The Pollinators, een beweging die zicht richt op de zorg voor bestuivers in Nederland. De gemeente Bergeijk heeft deze actie gesteund met een financiële bijdrage.

Hoe werkt het?

Inwoners van Bergeijk kunnen een gratis zakje bloemenzaad voor bijen en vlinders ophalen op 22 april tussen 12.00  – 17.00 uur in Natuurtuin ’t Loo. Je geeft op de plattegrond van Bergeijk aan waar je het zaad gaat zaaien en stuurt ons een foto van het ingezaaide stuk. Een zakje zaad is genoeg voor 3 m2. Inwoners die grotere stukken willen inzaaien konden gratis zaad bestellen.

Zaadbommen maken

Met zaden, wat compost en wat klei kun je zelf zaadbommen maken. Zo kun je mensen verrassen met mooie bloemen op onverwachte plekken. Bijvoorbeeld aan de rand een stuk waar gebouwd wordt, in een hoekje op het schoolplein of een saai stukje waar weinig groen is.

Kom op 22 april tussen 12.00 – 17.00 uur een paar zaadbommen maken in Natuurtuin ’t Loo, we hebben alle spullen gratis beschikbaar voor je en leggen je uit hoe je het moet doen.

Heel Bergeijk Zingt

Op deze Dag van de Aarde willen we het tuinseizoen openen met een lied. We zoeken hiervoor nog zangers en zangeressen die het natuurlied meezingen. Dit lied is gecomponeerd door de Bergeijkse Harrie Franken. Uiteraard kunnen alle bezoekers meezingen!

logo velt 40 jaar
logo The Pollinators
logo gemeente bergeijk
logo ivn
logo Nederlandse Bijenhoudersvereniging Bergeijk
logo Natuurtuin 't Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben geen robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.