Natuurtuin 't Loo

15 maart 2018 Velt lezing: zelf plantenextracten maken voor je moestuin

Portret Janneke Tops Wil je een stap verder gaan in het versterken van het natuurlijk evenwicht in je moestuin? Wil je meer weten over de achtergronden en praktische toepassingen van plantenextracten in de moestuin? Dan is deze lezing iets voor jou. Janneke Tops vertelt je welke planten je kunt gebruiken, waar je op moet letten als je extracten maakt, hoe je ze kunt bewaren en hoe je ze toepast in je moestuin. Zo kun je op een natuurlijke manier nóg ecologischer tuinieren en je planten weerbaarder maken tegen ziekten en plagen. En het is nog leuk om te doen ook!

Praktisch

  • Datum en tijd: 15 maart 2018, van 20.00 – 22.00 uur
  • Locatie: Natuurtuin ’t Loo, Terlostraat 4, 5571KW Bergeijk
  • Kosten: gratis voor leden van Velt. Entree is 5 euro voor niet-leden. Alle deelnemers mogen een vrijwillige bijdrage geven voor de reiskosten van Janneke.
  • Aanmelden: niet verplicht, wel prettig: veltbergeijk@gmail.com

Natuurlijk evenwicht
In de ecologische moestuin draait het om het versterken van natuurlijke evenwichten zodat er gezond voedsel kan groeien. We bewerken de bodem, zaaien en planten allerlei gewassen die van oorsprong uit andere streken komen (aardappels komen oorspronkelijk uit Peru bijvoorbeeld), dus wat extra ondersteuning kunnen onze bodem en planten wel gebruiken. En ook daar heeft de natuur een oplossing voor: van allerlei wilde en gekweekte planten kun je extracten maken die jouw moestuinbodem en –planten sterker kunnen maken.

Brandnetelgier en veel meer
Veel moestuiniers maken (wel eens) brandnetelgier, maar dat is slechts één van de vele recepten die je kunt toepassen. Varens, smeerwortel en heermoes kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden. En dan niet alleen als ‘gier’ of beter gezegd gefermenteerd extract, maar ook als thee en koude aftreksels zijn er allerlei specifieke werkingen bekend.

Janneke Tops
Janneke Tops was na haar studie biologsiche landbouw in Wageningen gedurende 13 jaar tuinder op een ecologische gemeenschap in Frankrijk. Daar maakte en gebruikte ze o.a. extracten van brandnetel en smeerwortelblad, dankzij de aanwijzingen uit een Franstalig receptenboek. Sinds 2012 is ze weer in Nederland waar ze cursussen en advies geeft over ecologisch moestuinieren. Een goed, Nederlandstalig boek over plantenextracten in de tuin ontbrak, en in 2016 kreeg ze van Uitgeverij Jan van Arkel de kans om mee te werken aan de vertaling van het door haar in Frankrijk gebruikte boek. Het boek verscheen in 2017, waarmee de ruime ervaring van Franse ‘extract-pioniers’ beschikbaar is geworden voor het Nederlandse taalgebied.

Een gedachte aan “15 maart 2018 Velt lezing: zelf plantenextracten maken voor je moestuin

  1. Pingback: Dagje groenten in maart 2018 – Twee Ons Groenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ben geen robot * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.